Despre Office (Word, Excel, Powerpoint, etc)

Probabil cele mai folosite aplicatii pe PC sunt Word, Excel, Powerpoint - aplicatii care fac parte, alaturi de alte cateva, din pachetul Microsoft Office. E bine de stiut faptul ca exista diverse variante de pachete Microsoft Office, unele gratuit, unele contra-cost cu o singura plata initiala, unele cu abonament, altele create de alte firme sau organizatii.

Atentie, unele aplicatii sunt gratuite sau incluse in licentele primite de la scoala, altele sunt contra cost, altele sunt gratuite si facute de alte firme.

Aplicatiile Microsoft Office Online

Sunt aplicatii gratuite ce functioneaza in browser, accesibile pe www.office.com. Este replica Microsoft la aplicatiile gratuite de Office de la Google (Google Docs, Sheets, etc). Elevii si profesorii din Cosbuc, cand folosesc pe www.office.com contul de Cosbuc, au posibilitatea sa partajeze fisiere sau sa lucreze in mod colaborativ pe acelasi fisier.

Cu aceste aplicatii online se pot crea documente noi si se pot modifica documente existente insa un utilizator care lucreaza des prefera de cele mai multe ori o aplicatie instalata pe computer (nu o aplicatie online in browser).

Aplicatiile desktop Microsoft Office

Aplicatiile Word, Excel, Outlook, Powerpoint, etc create de Microsoft care se instaleaza pe PC sau Mac sunt aplicatii "desktop", programe ce functioneaza (de obicei) fara conexiune la internet.

Ele sunt contra-cost si pot fi achizitionate in multe moduri, printre care:

  • licente perpetue ("pe viata"). Se cumpara o anumita versiune de Office dintr-un anumit an (Office 2016, Office 2019) si acea licenta ramane valabila pe termen nelimitat. Licenta nu contine acces la alte servicii online.

    • Pachetul Home and bussiness costa in jur de 1000 de lei

    • Pachetul Student poate fi folosit teoretic doar de elevi si studenti, costa in jur de 550 de lei. Nu se solicita vreo dovada (carnet de elev) la achizitie sau la utilizare.

    • Varianta Trial care poate fi folosita 30 de zile: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/try

    • Variante la preturi incredibil de mici (incepand cu 10-15 dolari sau Euro) de pe diverse site-uri mai mult sau mai putin oficiale (fie site-uri cu seriale de jocuri fie chiar si din Emag Marketplace). Trebuie stiut ca e vorba de produse de pe "piata gri", de multe ori licentele comercializate astfel sunt furate (sau sunt licente de volum comercializate ilegal). Pot sa functioneze o vreme sau chiar multa vreme, insa cel mai probabil nu este legala achizitia si utilizarea unor astfel de licente.

  • abonament lunar sau anual Office 365. Contine variantele actualizate continuu de Word, Excel, Powerpoint si alte aplicatii si in acelasi timp ofera acces la servicii online Microsoft (exemplu acces la un spatiu de stocare pe serverele Microsoft ce poarta numele de One Drive si care permite partajarea si colaborarea). Abonamentul trebuie platit anual sau lunar, cand nu se mai plateste aplicatiile nu mai functioneaza. Dreptul de utilizare este legat de un utilizator (de adresa de email a utilizatorului care plateste sau primeste subscriptia Office). Variante in care poate fi achizitionat:

    • Office 365 Personal (costa in jur de 220-250 de lei anual pe Emag, se poate gasi destul de rar- de exemplu de Black Friday - cam la 100-120 de lei). Licenta pentru o singura persoana.

    • Office 365 Family Pack - e o licenta pentru intreaga familie, costa in jur de 350 de lei pe an

    • Office 365 Academic - poate fi cumparat de scoala pentru profesori sau elevi, pretul de lista este de 2.5 dolari/luna/persoana - https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/academic/compare-office-365-education-plans?activetab=tab%3aprimaryr1. Se cumpara prin distribuitori locali Microsoft si include multe alte servicii in afara de programele desktop.

    • Office 365 pentru Business (pentru cei care il cumpara pe firma).

Aplicatiile desktop gratuite create de alte firme sau organizatii

Diverse firme si organizatii au creat clone ale aplicatiilor Microsoft pe care le pun la dispozitie mai mult sau mai putin gratuit. Exemple ar fi LibreOffice, FreeOffice, etc. O lista actuala a celor mai apreciate astfel de suite gasiti la adresa https://www.techradar.com/best/free-office-software

Pentru un utilizator ocazional de Office o clona gratuita poate fi destul de acceptabila, insa uneori aceste aplicatii nu functioneaza intocmai la fel cu cele create de Microsoft cu care suntem obisnuiti.

Aplicatii Microsoft Office mobile pentru tableta si telefon

Elevii si profesorii din Cosbuc pot instala pe tablete, telefoane (sau chiar si pe PC) aplicatiile gratuite Office Mobile, conectandu-se la www.office.com cu contul lor de Cosbuc si alegand optiunea de Install Office din dreapta sus (apoi alegand Office Mobile - varaianta de Windows pentru cazul in care instaleaza pe PC).